Odkazy
 
Olomoucky kraj
 

Slovo vedení SK UP basket ženy

úterý 13.11.2007 | RNDr. Svatopluk Horák

Bývá zvykem před každou sezónou informovat veřejnost o „stavu unie“, vizích, plánech i konkrétních cílech v následujícím hracím období. Takže zde jsou naše představy: První velká změna, kterou jste jistě postřehli, je opětovné působení v první lize. Bohužel se nejedná o „nákup soutěže“ (jako v minulé sezóně), ani o rozšíření počtu účastníků nejvyšší soutěže (tak jako v ženském volejbalu), ani o jiné shůry dání. Důvod je daleko prozaičtější – přejmenování soutěží. Ta nejvyšší ponese název TROCAL Ženská basketbalová liga a z druhé nejvyšší se stala soutěž s názvem 1. liga žen.

 
 

Stav družstva žen

ODCHODY:
Po sestupu z nejvyšší domácí soutěže došlo v kádru družstva k vážnému „zemětřesení“ . Družstvo opustila nejlepší střelkyně první ligy minulého ročníku Milena Steffanová, která posílí Sokol Hradec Králová, Elena Cherniy a Šárka Punčochářová odešly za naším konkurentem do Strakonic, po hostování z Hradce Králové se nepodařilo obnovit hostování Evy Šípové, Eliška Lechnerová zanechala činnosti, Anna Polášková svůj basketbalový um předvádí na francouzských palubovkách a pokud má být výčet hráček, které opustily náš klub úplný, pak nesmíme opomenout Michaelu Petlachovou, která se vrátila do domovského oddílu v Blansku, Radanu Pecháčkovou, která se uplatnila tak, jako Polášková ve druhé francouzské lize a dlouhodobě zraněnou Martinu Skácelíkovou. Trenér Štěpán Válek se bude věnovat přípravě nejmladších děvčat a družstvu mladších dorostenek. Asistent trenéra Tomáš Pavelka přešel ke starším dorostenkám.

SOUČASNÝ KÁDR:
Do družstva se vrátila po roční pauze Radka Hůlková a Monika Navrátilová (roz. Antošová). Hůlková po roční pauze zapřičiněné úrazem kolena a Navrátilová po příjemných povinnostech spojených s narozením dcery Leonky. Výše jmenované pak doplnily torzo loňského kádru. Zůstalo celkem osm hráček – opory loňské sezóny Veronika Vacová a Jitka Horáková, zkušené Eva Drábková, Renata Kocfeldová a Aneta Procházková a stále ještě elévky v kategorii dospělých Gabriela Svobodová, Hana Stupňánková a Alena Huňková. Přestože jsme vynaložili hodně úsilí kádr družstva rozšířit a doplnit o zkušené hráčky, tak se prozatím podařil pouze jeden přestup. Z Kolína přišla odchovankyně hradeckého basketbalu Martina Fridrichová. Do A družstva byla navíc zařazena Soňa Pavlíková, která v loňské sezóně nastupovala v naší třetiligové rezervě. V poslední řadě se podařilo vyjednat hostování Nikoly Kleinové z olomouckého OSK. Změny nastaly i na trenérských postech. Po roční pauze se vrací na post hlavního trenéra Svatopluk Horák a v roli asistenta mu bude pomáhat Vítek Kohout.

Vize, plány, cíle

Vzhledem k radikálním změnám, které družstvo postihly po neúspěchu v boji o setrvání v nejvyšší soutěži, je nutno zvažovat i možnosti družstva v současné první lize. Hlavní cíl, v podobě návratu mezi republikovou elitu, je postaven hodně vysoko. O jeho reálnosti rozhodne až celoroční práce celého klubu, oddílu a především svými výsledky vlastní družstvo. Po odchodu opor se jeví jako velmi významný cíl konsolidace družstva, zastavení odchodů hráček a především doplnění týmu o zkušené basketbalistky. Tím následně vytvořit základní předpoklady pro boj o účast mezi českou elitou. Že se jedná o plány (pro některé až z kategorie snů) hodně odvážné nezakrýváme.

Svatopluk Horák

Slovo trenéra Horáka:
„Jsem si dobře vědom toho, že letošní sezóna bude velmi těžká. Na jedné straně očekávání veřejnosti a fanoušků, na druhé pak stav a možnosti družstva. S vytahováním družstev ze dna však mám jisté zkušenosti. K mužům v Prostějově jsem před lety přišel když kádr čítal slovy pět hráčů. Po čtyřech letech jsem odcházel od kvalitního a stabilizovaného třetiligového týmu (nejlépe třetí místo), družstvo mělo rezervu B i C, celkem 25 hráčů a fungující dorost i žactvo. Po návratu k ženám v Olomouci jsem převzal sedm hráček, systematickou a trpělivou prací jsme s asistentem Pavelkou a Kohoutem (tehdy trenérem starších dorostenek) vytvořili tým, který několik let po sobě bojoval o postup mezi českou elitu. Nakonec se nám to podařilo a dva roky jsem prvoligové otěže táhl. Současně jsme vytvořili i B tým, který hrál se zdarem třetí ligu. Loňskou sezónu musíme v kategorii žen považovat za mimořádně nevydařenou a nám nezbývá než začít tvrdě pracovat a pokusit se o revitalizaci obou družstev dospělých. Věřím, že se nám to podaří.“

Partneri

Města Olomouc

Olomoucky kraj

S MORAVA leasing

SHARP

NUTREND D.S., a.s.

VHS OLOMOUC a.s.

Radio Haná s.r.o.

Altermed

RockMax

 
Anketa

Pastviny 2018 se blíží, už se těšíte?

 
79%
 

 
5%
 

 
3%
 

 
5%
 

 
8%
 
 

Počet hlasujících: 38

 
 
 
Copyright © 2007 SK UP Olomouc, eSports.cz, s.r.o. | informace o autorských právech | RSS