Odkazy
 
Olomoucky kraj
 

Míčoví kouzelníci Harlem Globetrotters v Brně!

čtvrtek 14.2.2008 | 0.Čoček

Poutavá exhibice plná elegantních smečí na koš, rafinovaného dribblingu, žonglování s míčem a super rychlého útoku pro malé i velké fanoušky basketbalu. Harlem Globetrotters patří mezi nejleší profesionální sportovní týmy světa. Zábavná show v jejich podání, to je neuvěřitelný zážitek z toho, co dnes představuje basketbalové umění. "Harlemští světoběžníci" povznášejí slávu basketbalu již více než 80 let a je téměř jisté, že nemalým podílem denně přispívají k nehynoucí popularitě košíkové. Jejich přičiněním se tento sport, v té době sotva známý mimo území USA, rozšířiil do povědomí a dnes se hraje téměř v každé zemi světa.

 
 

Zakladatelem a koučem týmu byl Abe Saperstain, malý, nenápadný muž bílé pleti, který si ve 20.letech najal pět afroamerických pouličních basketbalistů známých jako Savoy Big Five, a začal s nimi objíždět USA. První zápas sehrál tým v roce 1927 a od té doby nastoupili Harlem Globtrotters do více než 22 000 utkání (z nichž 21.500 bylo vítězných), objeli celý svět a jejich pruhované trenky, stejně tak jako hymna "Sweet Georgia Brown" se staly legendou. Zlomovým bodem jejich kariéry bylo v roce 1949 těsné vítězství nad lídrem NBA Minneapolis Lakers 49:45. Až do té doby nebyla soutěž NBA přístupná pro afroamerické hráče, vzhledem k převládajícím obecnému mínění o nízkých atletických a inteligenčních schopnostech těchto hráču. Zápas proti Minneapolis Lakers jasně ukázal neopodstatněnost tohoto názoru a NBA najala spolu s dalšími hráči bílé pleti i několik hráčů Globetrotters do svých řad. Globetrotters zásadně změnili svým stylem hry charakter basketbalu a dnes se tak můžeme těšit z hry plné výrazových prostředků, nedostižných výskoků na koš a kontaktu s diváky.

Harlem Globetrotters jsou držiteli světového rekordu v disciplíně střelby na koš z výskoku a jediným sportovním týmem, který má v Hollywoodu hvězdu na chodníku slávy. Do týmu patřila i nejedna hvězda NBA, jakými byli Wilt Chamberlain, Marques Haynes nebo Reece "Goose" Tatum. Wit Chamberlain proslavil tým na vyprodané tour po SSSR. Zápasu v Moskvě, na stadionu V.I.Lenina, se tehdy zůčastnil i I.tajemík UV KSSS Nikita Chrusčov.

Mezi výjimečné okamžiky jejich kariéry patří i tři audience u papeže nebo posezení u čaje s britskou královnou Alžbětou II.

Harlem Globetrotters přijíždějí do Čech po necelých čtyřech letech. Poprvé se slavný tým basketbalitsů představil československým fanouškům v roce 1963 v Praze. O rok později zavítali do Brna a v roce 1995 se předvedli i v Ostravě, kde zvítězili před zraky 11 tisíců diváků nad výběrem hvězd americké NBA.

Vstupenky do Brna jsou v prodeji v síti TICKETPRO v cenách od 290,-Kč. (www.ticketpro.cz)

Partneri

Města Olomouc

Olomoucky kraj

S MORAVA leasing

SHARP

NUTREND D.S., a.s.

VHS OLOMOUC a.s.

Radio Haná s.r.o.

Altermed

RockMax

 
Anketa

Pastviny 2018 se blíží, už se těšíte?

 
79%
 

 
5%
 

 
3%
 

 
5%
 

 
8%
 
 

Počet hlasujících: 38

 
 
 
Copyright © 2007 SK UP Olomouc, eSports.cz, s.r.o. | informace o autorských právech | RSS