Odkazy
 
Olomoucky kraj
 

Prázdniny se blíží, aneb do Chorvatska bez paštik!

pátek 30.5.2008 | O. Čoček

S blížícími se prázdninami přinášíme i jednu nebasketbalovou zprávu: oblíbená prázdninová destinace našich turistů - Chorvatsko se rozhodla bojovat za zdraví našich občanů. Chorvatům se zřejmě naše paštiky a chleby se salámem zdají příliš nezdravé a tak zakázali jejich dovoz do země...

 
 

Od prvního června totiž platí zákaz dovozu masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků v osobních zavazadlech cestujících do této přímořské země. Češi už tak nebudou moci nadále pěstovat svou pověst "paštikářů", kteří do Chorvatska jezdí bohatě zásobeni a v zemi už příliš neutrácejí.

Zákaz se vztahuje na všechny země, včetně států Evropské unie. Čeští turisté si tak musí dávat velký pozor, jaké potraviny s sebou povezou! Chleba se salámem tak musí nechat doma.

Turisté se musí připravit na kontroly na hranicích a letištích. Nepovolené potraviny budou případně zlikvidovány.

Předpokládá se, že zákaz bude zrušen pro členské státy EU v den vstupu Chorvatska do EU.

Podle informací Ministerstva zemědělství Chorvatska budou na hraničních přechodech s Chorvatskem distribuovány letáky s informací o výše uvedeném zákazu.

Zajímavé je, že některé země obdržely na dovoz svého masa do Chorvatska výjímku - jedná se např. o Faerské ostrovy, Andorru, Grónsko či Lichtenštejnsko. To by mohl být zajímavý námět pro naše turisty, mohou se pokusit na Májky, Pasty z uzeného masa, Matěje a jiné oblíbené dobroty nalepit štítky Made in Andorra. Těm méně zručným nezbude, než sáhnout na dovolené hluboko do kapsy, případně zvolit jinou destinaci. Osobně doporučuji Bulharsko, Itálii, připadně Španělsko, kde mají vynikající vína, výbornou kuchyni a podstatně nižší ceny než v Chorvatsku (a druhé dvě jmenované země i bohatou basketbalovou tradici, mj. v Madridu odehrají naše reprezentantky od 9. do 11.6. kvalifikaci na Olympijské hry).

Partneri

Města Olomouc

Olomoucky kraj

S MORAVA leasing

SHARP

NUTREND D.S., a.s.

VHS OLOMOUC a.s.

Radio Haná s.r.o.

Altermed

RockMax

 
Anketa

Pastviny 2018 se blíží, už se těšíte?

 
79%
 

 
5%
 

 
3%
 

 
5%
 

 
8%
 
 

Počet hlasujících: 38

 
 
 
Copyright © 2007 SK UP Olomouc, eSports.cz, s.r.o. | informace o autorských právech | RSS