Odkazy
 
Olomoucky kraj
 

1 x 3 x 3 x 3 = 106 + 4

středa 5.11.2008 | Redakce

1 x 3 x 3 x 3 = 106 + 4 Ne, nezbláznili jsme se, ani jsme nezapomněli počítat. Tato zdánlivě nesmyslná rovnice dostává smysl po dosazení proměných: 1 hodina, třikrát týdně, na třech školách, 3 roky po sobě = 106 cvičících dětí pod dohledem 4 trenérů. Celé dohromady projekt Mláďata.

 
 
 

Mláďata - v našem kraji zatím ojedinělý projekt, který povýšil každoroční nábor nových členů na propracovaný systém dávající radost i užitek.

Vznikl v roce 2006, ale ve své podstatě čerpá z předchozích zkušeností hlavního trenéra Š.Válka z dlouholetého působení v BCM a dalších klubech. Do projektu jsou zapojeny ZŠ Demlova, Zeyerova, Nedvědova, FTK UP Olomouc a SK UP. Za tři roky trvání projektu se pod vedením trenéra a hlavního tahouna Š.Válka vystřídaly na postu asistentů taková jména jako Milena Steffanová (nejlepší střelkyně extraligy 2006/7), Alena Huňková (současná nejlepší střelkyně SK UP), Zuzka Chabrečková (dorostenka SK UP a hráčka Žiliny), Zuzka Kohoutová, Soňa Pavlíková, Martina Kalábová (vše hráčky SK UP), Láďa Pokorný.

V úzké spolupráci s vedením zainteresovaných škol se od počátku podařilo přitáhnout desítky dětí na pravidelná cvičení, zaměřená na všeobecnou tělesnou průpravu s orientací na míčové hry. V žádném případě se nejedná o strohé basketbalové tréninky, děti si pod odborným dohledem Š. Válka a jeho asistentů hravou formou osvojují základy pohybu, moderního životního stylu ale i zdravé výživy. Teprve později se cvičení začínají orientovat na práci s míčem, opět spíš hravou formou. Naše cvičení se proslavila už i v „říši pohádek" a každoročně si s námi přijde protáhnout tělo i Mikuláš s čerty, účastníme se akcí pořádaných městskými a krajskými organizacemi, např. „Běh proti kouření" a vrcholem cvičení bývá vzájemné utkání všech tří škol, které je pro většinu děvčat vůbec prvním opravdovým turnajem v životě.

V současné době, po třech letech trvání projektu s námi pravidelně cvičí 106 dětí. Potěšující je, že projekt přitáhl nejen děti, ale i rodiče, kteří jsou ochotni pomoci. To nebývá zvykem, ale na druhou stranu to potvrzuje známý fakt, že „baskeťáci" drží pospolu a když je potřeba, dokáží přiložit ruku k dílu.

Specifikem je, že děti dochází do cvičení zcela zdarma, neplatí žádné příspěvky a jediným nákladem pro rodiče tak zůstává pořízení basketbalového míče v hodnotě cca 200,-Kč. Ve srovnání s jinými kroužky zanedbatelná částka...

Projekt je velmi pozitivně přijímán i vedením základních škol Demlova, Zeyerova a Nedvědova. Po počáteční drobné nedůvěře, která zřejmě vyplývala ze špatných zkušeností s „konkurencí" nás začali vnímat jako stabilního partnera se zájmem o zdravý vývoj dětí. K tomu přispěla i garance projektu ze strany FTK UP a jejího děkana D. Tomajka, ale zejména přesvědčivý projev a téměř "otcovský" přístup trenéra Válka vůči dětem. Obrovským pozitivem a velmi dobrou vizitkou trenérů je také to, že za celou dobu cvičení nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění dětí.

Díky projektu Mláďata se nám daří naplňovat počty kategorií minižaček a doufejme, že budeme pokračovat v úspěšném trendu našich mládežnických družstev, kdy se nám v letošním roce podařilo vybojovat ligu starších dorostenek, ligu starších žákyň a zároveň se držíme na špici ligy mladších dorostenek.

Partneri

Města Olomouc

Olomoucky kraj

S MORAVA leasing

SHARP

NUTREND D.S., a.s.

VHS OLOMOUC a.s.

Radio Haná s.r.o.

Altermed

RockMax

 
Anketa

Pastviny 2018 se blíží, už se těšíte?

 
79%
 

 
5%
 

 
3%
 

 
5%
 

 
8%
 
 

Počet hlasujících: 38

 
 
 
Copyright © 2007 SK UP Olomouc, eSports.cz, s.r.o. | informace o autorských právech | RSS