Odkazy
 
Olomoucky kraj
 

Podařilo se. Ale o vítězi rozhodla Sadská.

středa 13.5.2009 | Š.Válek

Říká se, že dějiny se neptají, ale pokud bychom měli brát za bernou minci závěrečný víkend, není se čím chlubit. Takže, vivat, vítězové dorostenecké ligy !

 
 
 Žďár nad Sázavou :    SK UP Olomouc          74 : 69 (21:13, 16:15, 20:20, 17:21)

Body: Lachnitová 30 - TH 11/8 (4) (7d., 6F+), Andělová 8-2/0 (6Z+),  Rousová 8 (8d.), Burzová 7-4/3, Husičková 7-2/1, Murgašová 4-5/2, Žaitliková 3-2/1, Tomášková A. 2-2/2, Skrovná 0.

TH 27/17 = 63%. Trojky: 4. F- 25.

Double: 0. Nejlepší hráčka: Lachnitová.

ŠBK Sadská  :             SK UP Olomouc          76:44 (18:15, 23:15, 17:6, 19:14)

Body: Lachnitová 13 - TH 4/2 (1) (9d.), Andělová 9 (1), Murgašová 7-2/1, Rousová 6-4/0, Husičková 4, Burzová, Žaitliková 2, Tomášková A. 1-4/1, Skrovná 0-4/0.

TH 18/4 = 22%. Trojky: 2. F- 22.

Double: 0. Nejlepší hráčka: Lachnitová.

Cesta za výhrou v dorostenecké lize mladších dorostenek byla pro nás více než trnitá a ukázalo se, jak důležitý pro nás byl 2b. náskok z předcházejících kol. Bez něho bychom na vrchol těžko dosáhli, bez nároku na dořešení remízy za (pro)hrané domácí utkání s Pardubicemi.

Pokud situaci zlehčím, oběma soupeřům proti nám jenom stačilo trochu houknout do houkaček, udělat kravál a přitvrdit v obraně. Dost na to, abychom se sesypali jako domeček z karet. Kde zůstala vaše hrdost, děvčata? Jako červená nit se s námi v sobotu i neděli táhly přetrvávající zlozvyky z oblastního přeboru, který do minulé sezóny holky hrály. Na nejvyšším místě k vlastní škodě stály nízká odolnost, mentální i fyzická, ukřivděnost a nepochopitelně v tomto věku stále nepřiměřená plačtivost. O holky však starost nemám, vždy se kolem nich najde dost foukačů na bolístky, kteří je utvrdí v tom, že chyba není v nich.

Ve Žďáře jsme nechaly „čuchnout" Havlíkové, jak voní nebráněná střelba z dálky kolem oblouku, a ta si i s Eliškou Junovou 5x přivoněly. Průšvih byl, že vždy, když jsme se dostali na nadějný rozdíl, pokaždé někdo udělal fatální chybu, což se opakovalo celý zápas. Zlomový okamžik nastal ve 34.min za stavu 57:54 pro Žďár, když ji G.Burzová jenom „jedenkrát" nechala volnou za 3b. Měla pravdu, před tím ji nechávala volně střílet M.Husičková a další, takže je z obliga.

Žďár byl krásně na poražení, avšak to by se naše děvčata nesměla porazit sama hned v 1.Q. S pláčem (!) si postupně chodila sedat na lavečku a stěžovat si, že je v hale dusno a nedá se tam dýchat. A proto nešlo běhat, podstupovat osobní souboje při budování postavení pod košem, při  doskakování, atd. Domácí holky hrály zřejmě v úplně jiných podmínkách...A k tomu rozhodčí. Nic moc, to je pravda, ale chyby bychom měli hledat především u sebe, ne v okolí či u nich. Rozhodčí za nás gól z pod koše nedají, tak jako neříkají, abychom neběhali a frustrovaně reagovali na obranu soupeře. Ocenit musím velmi kvalitní zpevnění podkošového prostoru ze strany Žďáru, kam jsme se nedokázali dostat tak často, jak jsme byli zvyklí...protože to vyžadovalo použít sílu a nebát se kontaktu.

Hrubě jsme nestíhali v obraně a kompenzovali to spartakiádním stylem „postavím se do pozoru a bráním tak ´dobře´, jak daleko dosáhne má ruka či, bohužel, občas i koleno." Utkání ve Žďáře bylo učebnicový příkladem, jak to vypadá, když se nezamezí úniku hráčky do středu. To byla škola, jakým způsobem se nemá bránit.

Po cestě dál do Čech jsme se při zastávce dozvěděli, že Pardubice v Sadské prohrály, čímž soutěž prakticky skončila. Přesto jsme si řekli, že ukončit soutěž výhrou a dobrým výkonem je to, o co se i přes uvolněnější atmosféru chceme pokusit. Hlavy jsme vyčistili sledováním Fenoménu Karel Gott, děvčata pubertálním pobíháním a halekáním po chodbě na hotelu o půlnoci, až jsme je s rozladěnou  vedoucí provozovny museli jít krotit. I toto v OP nezažily, patří to k vyššímu basketu a cestování s ubytováním bez dohledu maminek budou muset pro další období ve vyšší soutěži zvládnout.

Jestliže ve Žďáru jsme měli nějakou šanci, v Sadské to vypadalo na odpracovanou, ale jasnou záležitost pro nás. Ve 3.min vedeme 8:0, hrajeme rychle dopředu, pivotky pracují o patro výš než domácí, čili hrajeme basketbal. Pak si však soupeřky si vůči nám dovolily neslýchané - přitvrdily obranu a dokonce nedbaly na naši výškovou převahu, nečekaly na nás s protiútokem do obrany a naprosto nás uběhaly. Naše základní reakce po ztrátě míče - navíc díky vlastní neschopnosti si ho dostatečně pokrýt - byla zlostná gestikulace s rozpaženýma rukama a stoj spatný na místě. Na vesnici se takovým sochám na místech tragédií říká žalovy.

Čekali jsme, že nám soupeřky cestu ke koši umetou ? Všimli jste si už konečně, že basket patří mezi výrazně kontaktní sporty se vším, co z toho vyplývá ? V našem případě to hlavně nesmí bolet a nesmíme se u toho moc zadýchat. Sadská nás chytala do jednoduchého presu, který stačilo pouze přehazovat na druhou rozehrávačku či přes střed na vysokou. To nám však jednorukost při vedení míče a jednostrannost při sklopené hlavě nedovolovaly,  tak jako nedodržování stanovených pokynů.

Jediné hráčky, které si udržely svou úroveň a nešly „do ponoru", byly Andy za bojovnost a neustálou energii při napadání a Lanča za skórování, na které však spotřebovala trojnásobek pokusů, mnohokrát bez spolupráce s ostatními sama proti všem. Naprosto odpadly vysoké hráčky jedna vedle druhé, resp. třetí - herně, kondičně i mentálně. Ani body, ani doskoky, natožpak fauly na sebe a z toho TH. Co zvládaly na úrovni, byla frustrace a přehazování odpovědnosti na ostatní.  Prcek se neprosadila. Jednou až dvakrát najet za zápas nestačí, pokud to nevykompenzuje něčím dalším, například asistencemi či agresivní obranou, ve které se zapomínala. Jak nás posledních pár utkání držela, největším propadákem byla Monča Říza. Vytrápila se do dna a my s ní, jelikož její body, doskoky a F+ nám zásadně chyběly. Začít musí u sebe v obraně, protože bývává první cvičitelkou spartakiády s prvky husitské vozové hradby, což se jí i nám nevyplatilo, když si šla v obou utkáních předčasně sednout s 5F- .

Neubráním se otázce, co to je za soutěž, kde se stejná družstva ve finálové skupině porážejí navzájem rozdílem 30 bodů.. Je fakt, že Nymburk teď také vyklepal Orlíkům prach z peří 90:60 s použitím hráčů z lavečky, ale to snad je jiný případ.

Za celou sezónu nám vítězství v DL jednoznačně patří, za tím si stojím. Od okolností vzniku týmu a vstupu do soutěže, přes věkové složení družstva a možnost, lépe řečeno nemožnost spolu trénovat, až po zranění základních hráček. Nehledě na to, že na začátku měli všichni rovné šance.

Přesto však za ubohá a trapná vystoupení v uplynulém dvojkole bychom se měli stydět a můžeme jenom děkovat Sadské, že hrála fair-play až do konce, a obě družstva v tabulce nad sebou poslala před kvalifikacemi o EL na zem. Takže ještě jednou, sláva vítězům DL...

Partneri

Města Olomouc

Olomoucky kraj

S MORAVA leasing

SHARP

NUTREND D.S., a.s.

VHS OLOMOUC a.s.

Radio Haná s.r.o.

Altermed

RockMax

 
Anketa

Pastviny 2018 se blíží, už se těšíte?

 
78%
 

 
5%
 

 
3%
 

 
5%
 

 
8%
 
 

Počet hlasujících: 37

 
 
 
Copyright © 2007 SK UP Olomouc, eSports.cz, s.r.o. | informace o autorských právech | RSS