Odkazy
 
Olomoucky kraj
 

Návštěva z rodiště Mata Hari míří do Olomouce

pátek 7.5.2010 | Redakce

Návštěva z rodiště Mata Hari míří do Olomouce Leeuwarden - rodiště nejslavnější špionky všech dob, správní středisko Fríska. To je město, ze kterého přijedou na výměnný pobyt hráčky místního klubu DGS Rebels. Přivítají je naše dorostenky, které jim nabídnou nejen společné zápasy a tréninky, ale budou i příjemnými hostitelkami.

 
 

Leeuwarden ja metropolí a správním střediskem Fríska, jedné z dvanácti holandských provincií. Leží 140 km severozápadně od Amsterodamu a má 90 tisíc obyvatel.

Leeuwardenský Fieslandhal, areál postavený v roce 1963, proslul největšími trhy hospodářských zvířat v Evropě. Krajinu kolem Leeuwardenu charakterizují černobílé krávy na loukách mezi osamocenými statky a větrnými mlýny.

Frísové jsou velcí patrioti, hrdí na svoje tradice, dialekt i bílou vlajku s modrými pruhy a červenými srdíčky. Odnepaměti bojují za nezávislost, perou se s vodním živlem, ale také si rádi připijí na zdraví. Slovník obohatili o termín „polder" (bývalé mořské dno, půda získaná odvodněním a vysoušením). 

Jako celé Holandsko, je i Leeuwarden a jeho okolí protkán kanály, které propojují jedenáct fríských měst.  Zejména v turistické sezóně je na nich velmi vysoká frekvence vyhlídkové lodní dopravy. V létě se zde konají slavnosti plachetnic, v zimě (pokud mrzne) závody na bruslích. Start a cíl je vždy v Leeuwardenu.

Slavnou rodačku - Mata Hari, vlastním jménem Margareth Geertruida Zelle (1876-1917) připomíná pamětní deska na domě č. 33 v ulici Kelders, pomník v podobě sochy tanečnice z roku 1976 u grachtu na Voorstreek a název jednoho z likérů vyráběných v tradiční fríské palírně Jodocus Boomsma.
 

Partneri

Města Olomouc

Olomoucky kraj

S MORAVA leasing

SHARP

NUTREND D.S., a.s.

VHS OLOMOUC a.s.

Radio Haná s.r.o.

Altermed

RockMax

 
Anketa

Pastviny 2018 se blíží, už se těšíte?

 
79%
 

 
5%
 

 
3%
 

 
5%
 

 
8%
 
 

Počet hlasujících: 38

 
 
 
Copyright © 2007 SK UP Olomouc, eSports.cz, s.r.o. | informace o autorských právech | RSS